accueil | menu | plan | inscription | rédaction

Petitie voor behoud Beneluxtrein

Pour le maintien du train Bénélux

Voir en ligne: Petitie voor behoud Beneluxtrein

JPEGEr dreigt een einde te komen aan de mogelijkheid voor treinreizigers om eenvoudig heen en weer te reizen tussen Nederland en België. De populaire intercity tussen Amsterdam en Brussel, bekend als de “Beneluxtrein”, moet plaats gaan maken voor een dure hogesnelheidstrein met reserveringsplicht. Een voordelig dagje de grens over met de vrijheid heen- en terug te reizen wanneer het uitkomt, behoort dan tot het verleden. Rover en TreinTramBus willen niet zonder protest reizigers de auto in laten jagen en vraagt iedereen een handtekening te plaatsen voor het behoud van de Beneluxtrein via www.reizigersprotest.nl.

De Beneluxtrein tussen Amsterdam, Den Haag en Antwerpen en Brussel moet in 2012 het veld ruimen voor de hogesnelheidstrein Fyra via de HSL. Op de hogesnelheidstrein zullen in de toekomst veel hogere tarieven en een reserveringsplicht gelden. Tussen Antwerpen en Roosendaal blijft een stoptrein over die maar liefst 10 haltes aandoet.

“Nooit meer zomaar even naar België voor een dagje uit of een vergadering”, concludeert Rover, “vanaf volgend jaar wordt een dagje over de grens een grote uitgave en een hele planning vanwege de reserveringsplicht. Het is ongelofelijk dat er anno 2011 zulke grenzen worden opgetrokken.” Ook Jan Vanseveren van de Vlaamse reizigersvereniging TreinTramBus maakt zich ernstige zorgen : “Als mensen de keuze krijgen tussen een dure Fyra en een onaantrekkelijke boemel, zullen ze in veel kiezen voor een derde optie : de auto. De wegen raken weer extra belast en het grensoverschrijdend OV wordt een vervelende verplichting voor mensen die niet anders kunnen”.

De belangstelling voor de Beneluxtrein blijft groot, ook nu de hogesnelheidslijn een jaar in gebruik is. Rover dringt er daarom op aan dat de spoorwegen de reizigers de keuze laten tussen een gewone trein, met hetzelfde prijsniveau en gebruiksgemak als nu, en de duurdere en snellere hogesnelheidstrein. Rover en TreinTramBus willen daarom een aantrekkelijk alternatief behouden voor de hogesnelheidstrein : een betaalbare treinverbinding zonder reserveringsplicht. De consumentenorganisaties roepen reizigers op de petitie te tekenen via www.reizigersprotest.nl.

Source et pétition

Et en français (sur le site d’Inter-environnement Bruxelles)

Pour le maintien du train Benelux

Signez la pétition contre le remplacement du train « normal » entre Bruxelles et Amsterdam par un TGV.

Toutes les heures le train IC « Benelux » relie Amsterdam, Schiphol, La Haye, Rotterdam, Antwerpen et Bruxelles.

Dès 2012, ce train « normal » entre la Belgique et la Hollande sera supprimé. Seul le TGV reliera Bruxelles à Amsterdam. La réservation sera donc obligatoire, les tarifs grimperont en flèche et... il ne sera plus possible d’embarquer son vélo pour une balade improvisée le long des canaux...

Pour le maintien du train Benelux, signez la pétition

À propos de cet article

Publié le mardi 3 mai 2011

Par
Ariane
Dans
Le blog d’Ariane
Lu à
4559 reprises
Commenté
1 fois
Mots clés:
Ponts Environnement Transports

  1. 1 par Bri Novembre 2012 à 14:04

    Petitie voor behoud Beneluxtrein

    Please keep the Belenux trains !